La capa del sant i el rector de Montornès


L'any 1592 en Cristòfor Nogués, sent Rector de la parròquia de Sant Sadurní de Montornès, va emmalaltir amb unes altes i greus febres, no es trobava cap remei que el curés i els metges el van acabar per desnonar.
Sant Raimon de Penyafort va néixer al castell de Penyafort a Sant Margarida dels Monjos, l'any 1180 i va morir a Barcelona l'any 1275. Fill d'una família noble propietària del castell va formar part de l'orde dels dominics i va ser un dels grans especialistes en dret canònic de l'Edat Mitjana.
L'any 1279 el concili de Tarragona va demanar la seva canonització, però aquesta no es féu fins a l'any 1601 pel Papa Clement VIII, prèvia beatificació l'any 1542 per Pau III. Hom li atribuí diferents miracles i fets extraordinaris, com la travessada del mar des de Sóller (Mallorca) a Barcelona sobre la seva capa. La seva festivitat se celebra el 7 de gener. La seva despulla, abans venerada al convent de Santa Caterina de Barcelona, fou traslladada a la catedral de Barcelona l'any 1838, en ser enderrocat el convent, i a la capella actual l'any 1879. El sepulcre a la catedral és el mateix que hi havia al convent de Santa Caterina.
És patró dels col•legis d'advocats catalans. Diverses localitats acullen convents i parròquies advocades al sant.
L'any 1597 es publica un llibre amb la vida i miracles del sant, escrit pel reverend fra Salvador Pons, de l'ordre dels Predicadors del convent de Tarragona. En aquest llibre es narren tota la vida, fets i miracles relacionats amb Sant Raimon.
D'aquest llibre hem pogut extreure un fet relacionat amb Montornès i que passem a explicar:
Violant de Marimon, priora del monestir de Jonqueres de Barcelona, va emmalaltir de pleuritis produïda per una tuberculosi mal curada, tan greu estava la priora que va rebre els sagraments davant de la seva imminent mort. El doctor en teologia Cristòfor Nogués li va portar la capa de Sant Raimon i la religiosa va sanar miraculosament.
L'any 1592 va ser el mateix Cristòfor Nogués, sent Rector de la parròquia de Sant Sadurní de Montornès, qui va emmalaltir amb unes altes i greus febres, no es trobava cap remei que el curés i els metges el van acabar per desnonar.
El metge Berlandino Roman Folques, juntament amb altres metges, veien que el rector moria sense remei, es van traslladar des de Barcelona a Montornès, a casa del rector, i es van encomanar a Sant Raimon de Penyafort portant-li la capa del sant. Aquest va rebre la relíquia del sant amb gran devoció i els següents dies el rector va sanar de la seva malaltia, atribuint-se la seva curació a la intermediació del sant.
En Cristòfor Nogués a partir de l'any 1594 va deixar de ser titular de la Parròquia de Sant Sadurní de Montornès, l'any 1598 constava com a rector del seminari de Montalegre a Tiana.
Va morir l'any 1603, sent Arxipreste de Vilabertran a Figueres.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Manso Calders

Carrer de Blas Infante